Chmielo , nie możesz iść na łatwiznę

, że ktoś ci coś podrzuci, zasoby netu są ogromne i trochę wysiłku i masz wszystko jak na talerzu.
a teraz po kolei:
Raki są bezwzględnie potrzebne i jeśli ich nie masz, to zapomnij o MB i innych wysokich szczytach, najlepiej kup, jednak jeśli je teraz kupisz , to obowiązkowo również stuptuty i ruszaj z nimi na trasę (śnieg, lód) tak jak radzi Jabol, trzeba jeszcze potrafić w nich się poruszać (aczkolwiek kilka dni wystarczy na opanowanie "szerokiego kroku"). Jck , również udziela ci dobrych i życzliwych rad.
oto twoje prośby:
oczywiście powyższe mapki (szkice nie są moje - są w zasobach netu )
kolejne rady (moje i nie moje)
pole namiotowe w Les Houches (2010r.), ceny za dobę ok :
- 4,5 EUR/os. 1,5 EUR/namiot
- 1,5 EUR/samochód (pod kolejka we wrześniu jest bezpłatny)
- ciepła woda jest 24 godz., blisko kolejki/wyciągu, bezproblemowy dostęp do prądu w łazienkach
kolejka z La Houches - Belavvie
- 10, 7 EUR/w jedną stronę,, 13,3 EUR/w obie strony
TMB ( Tramwaj du Mont Blanc w sezonie dojezdza do Nid D'Aigle, we wrześniu jeden przystanek bliżej)
- 5 EUR/w jedną stronę tj Bellevie – Lachet (we wrześniu dalej nie jedzie)
wiem zle to napisane - ale nie pamiętam teraz - hihiihi
- 10 EUR/w obie strony
Co zabrać (dokumenty, pieniążki, wodę to tego nie muszę pisać)
- zabranie namiotu tylko z kołnierzami śnieżnymi, wieje niemiłosiernie
- gotować tylko w namiocie (uwaga pożar , lub w toalecie w Goutierze, teoretycznie nie wolno) - oszczędność gazu
- mapy kup na „dole” tj Chamonix, Le Choues tylko 1:25000
- musisz mieć ubezpieczenie np. Alpenverain (50% zniżki w schr państwowych- poza Polską)
- świetnym patentem są chusteczki nawilżające
- ciepły śpiwór puchowy,
- zapas gazu (bo duzo pojdzie na topienie sniegu),
- z jedzenia: gorąco polecam zupki, kisiele, batoniki , suszone owoce.
każdy uczestnik powinien posiadać :
raki, kask, uprząż, czekan,
lonża lub karabinek typu 'ViaFerrata' na długiej taśmie (jeżeli jesteś debiutant to może ci się to przydać jak już będziecie zmęczeni, przy schodzeniu ze schr Goutiera, dodatkowo dwa karabinki zakręcane (typu HMS) + jeden zwykły, dwa prusiki, jakiś przyrząd zjazdowy (rewerso, ósemka) i potrafić się tym obsługiwać? dodatkowo polecam posiadać po dwie taśmy długą i krótką do ewentualnego założenia stanowiska, np. przy wyciąganiu kogoś ze szczeliny (warto to poćwiczyć)
Jeśli jesteś debiutantem na 4000m to obowiązkowo wspólna lina na zespół : 30 m o gr 9.8 mm,
a teraz poszukaj na necie - fajny artykuł "jak przekroczyć 4000m , nie skopiuję ci, bo trochę własnego wysiłku też ci się przyda :-)
Do 2011 jest trochę czasu, jeśli się nie rozmyślisz z MB i dalej będziesz chciał tam iść , to pisz do mnie na PW ( ja co roku błąkam się po Alpach ok 3-4 miesięcy)
Viking
ps. pisze z głowy , to możliwe, ze przekręciłem literki, ew jakieś inne błędy się wkradły - totez z góry przepraszam.
Chmielu, gdzieś już (mozliwe ze na tym forum) wklejałem zeskanowana mapę MB w skali 1-25000, ale jak znajdę to ci ja podeśle