Lustrzanka

Fotografia jest dla wielu osób nieodłącznym elementem górskich wędrówek. Tu rozmawiamy o sprzęcie, zdjęciach, technikach fotografowania oraz programach i sposobach obróbki zdjęć, dzielimy się wiedzą i doświadczeniem fotograficznym.

Moderator: Moderatorzy

Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1219
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Jędral » 17 września 2013, 15:04

Jak kupiłem karte, na której miesci mi się 4500 fot, to przestałem kasowac i tez zastanawiam sie czy aby nie zachowac jako kopii zapasowej.
Ale powiedzcie czy nie zniknie po jakimś czasie ???
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 września 2013, 15:11

dość ryzykowne jest trzymac wszystkie zdjęcia tylko na 1 nośniku, ja co jakiś czas zdjęcia przerzucam na dysk twardy i nagrywam na płytki dvd.
Do tej pory padły mi 2 karty SD 512 knigstona i 1 GB (firmy nie pamietam) więc wolę nie ryzykować
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7476
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: PiotrekP » 17 września 2013, 20:53

Ja kupiłem dodatkowy przenośmy dysk o pojemności 500 GB, tam już ze składowałem 7 lat, i jeszcze mam miejsce, do tego każdy rok archiwizuje na CD.
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
Awatar użytkownika
Panda
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1108
Rejestracja: 08 maja 2010, 21:16
Lokalizacja: Silesia

Post autor: Panda » 18 września 2013, 3:22

Jędral pisze:Jak kupiłem karte, na której miesci mi się 4500 fot, to przestałem kasowac i tez zastanawiam sie czy aby nie zachowac jako kopii zapasowej.
Ale powiedzcie czy nie zniknie po jakimś czasie ???
nie zniknie, ale może się zdu...pić. Obiegowe opinie dotyczące trwałości kart pamięci są bardzo błędne, bo awaryjność tego sprzętu jest bardzo duża, właśnie poprzez wkładanie, wyciąganie itp. Jakikolwiek błąd typu "bad sector" wyklucza zupełnie działanie całego tego nośnika...

inaczej sprawa ma się przy użytkowaniu hdd - rzadko pada elektronika (która jest do reanimacji), już dawno nie słyszałem o rozsypanych głowicach (ale talerze też reanimują) a błędy na sektorach eliminują jedynie pojedyncze pliki, więc do archiwizacji jak najbardziej HDD - trwałością i mobilnością bije na głowę płytki do nagrywania - może więcej kosztuje, ale to jednorazowy wydatek na długo, długo.
"Life is a journey to be experienced, not a problem to be solved." — Pooh, Winnie the Pooh.
...
"przekaz powinien być prosty jak aparycja przeciętnego chama ze Śląska"
Krzysiek Sca
Turysta
Turysta
Posty: 215
Rejestracja: 16 listopada 2011, 10:11
Lokalizacja: Świdnica

Post autor: Krzysiek Sca » 19 września 2013, 12:59

Korzystając z waszych rad zdjęcia zgrałem na USB oraz płytki CD, no i oczywiście mam na komputerze. Powinno chyba wystarczyć :)
Master
Turysta
Turysta
Posty: 407
Rejestracja: 29 września 2008, 15:23
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Master » 01 października 2013, 19:16

Ja sobie co pewien czas wypalam na płytach (obecnie na Blue-ray, głównie ze względu na ilość i rozmiar zdjęć)
Awatar użytkownika
aniołek
Turysta
Turysta
Posty: 910
Rejestracja: 23 września 2011, 16:42

Post autor: aniołek » 10 października 2013, 18:43

Ja wiem, że tutaj nikt nie ma Sonówki, ale może ktoś wie, czy ma znaczenie jak na aparacie i akumulatorze oryginalnym pisze napięcie 7.2 V - a na zastępczych np. 7.4 V - czy taki dedykowany odpali?

przykładowy http://allegro.pl/akumulator-sony-np-fw ... 12334.html


szukam w necie info i nic nadal nie wiem :roll:
Master
Turysta
Turysta
Posty: 407
Rejestracja: 29 września 2008, 15:23
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Master » 10 października 2013, 19:17

PRAWDOPODOBNIE tak niewielka różnica napięcia, jeszcze na akumulatorze, nie powinna stanowić problemu.
Awatar użytkownika
aniołek
Turysta
Turysta
Posty: 910
Rejestracja: 23 września 2011, 16:42

Post autor: aniołek » 10 października 2013, 19:39

Master pisze:PRAWDOPODOBNIE
no właśnie :roll: - żebym wiedziała, gdzie można kupić w Krakowie i zapytać mądrą osobę, to by nie było problemu. Szukać sklepów z "kryształowej kuli" nie umiem ;), a Sony słynie z upierdliwości dla zamienników.

:spoko:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7476
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: PiotrekP » 10 października 2013, 19:44

Ja bym osobiście szukał 7,2, przy tak niewielkich napięciach może mieć znaczenie. W ofercie nie widzę ładowarki, a powinna być.
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
Awatar użytkownika
aniołek
Turysta
Turysta
Posty: 910
Rejestracja: 23 września 2011, 16:42

Post autor: aniołek » 10 października 2013, 20:07

Na "aledrogo" takie napięcie jest tylko w tych za ponad 100-wę :|. Chyba pozostaje kupić i ewentualnie się bawić w odsyłanie, gdyby nie działał.
PiotrekP pisze:W ofercie nie widzę ładowarki, a powinna być.
a czego to jest wyznacznik, jak nie mają? może były, ale się skoczyły :) - ładowarkę to ja mam
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7476
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: PiotrekP » 10 października 2013, 20:20

Działać pewnie będzie, ale wyższe napięcie może mieć negatywny wpływ działanie jakiś funkcji w aparacie, szczególnie tych od automatyki. Z ładowarką jest tak, że Twoja posiada napięcie ładowania 7,2 i odpowiednią wielkość prądu. Nowy akumulator ma 7,4 V i zapewne wyższy prąd. Twoja ładowarka będzie dłużej i nie końca ładowała nowy akumulator.
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
Awatar użytkownika
aniołek
Turysta
Turysta
Posty: 910
Rejestracja: 23 września 2011, 16:42

Post autor: aniołek » 10 października 2013, 20:36

PiotrekP pisze:Działać pewnie będzie, ale wyższe napięcie może mieć negatywny wpływ działanie jakiś funkcji w aparacie, szczególnie tych od automatyki. Z ładowarką jest tak, że Twoja posiada napięcie ładowania 7,2 i odpowiednią wielkość prądu. Nowy akumulator ma 7,4 V i zapewne wyższy prąd. Twoja ładowarka będzie dłużej i nie końca ładowała nowy akumulator.

no to bosko :|


takie coś mam z tyłu ładowarki: czy to coś zmienia?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 października 2013, 21:19 przez aniołek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7476
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: PiotrekP » 10 października 2013, 20:57

Jeśli chodzi o ładowarkę to może być. Jest z dużym nadmiarem.
Jeśli chodzi o aparat i napięcie 7,4 tu mogą być kłopoty. Tam są maleńkie silniki i serwomechanizmy i przy wyższym napięciu mogą inaczej odpracowywać.
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
Awatar użytkownika
aniołek
Turysta
Turysta
Posty: 910
Rejestracja: 23 września 2011, 16:42

Post autor: aniołek » 10 października 2013, 21:00

PiotrekP pisze:Jeśli chodzi o ładowarkę to może być.
ufff :jupi: - dzięki wielkie za wszystkie informacje :)
Odpowiedz