Piwo
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
Miłosław Pszeniczny Ciemny - polecam
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś"
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś"
A ja właśnie popijam piweczko z Minibrowar u Koníčka w Dobré, Czechy.
Zakupiono w sobotę 6 litrów
Trochę informacji z internetu:
Gospodę otwarto w 1999 roku po obszernych remontach, a w 2006 roku wybudowano tu MINIBROWAR, który rozpoczął warzenie kilku gatunków piwa kwaśnicowego.
Browar produkuje klasyczną technologią poniższe gatunki piw:
• jasne kwaśnicowe 11% - RYZÁK
• ciemne kwaśnicowe 12% - VRANÍK
• półciemne kwaśnicowe 14% - GROŠÁK
• jasne specjalne kwaśnicowe 13% - VÁNOČNÍ LEŽÁK
• jasne specjalne kwaśnicowe 14% - NETOPÝR - warzone na życzenie Klubu Nietoperz
Polecam!
Zakupiono w sobotę 6 litrów
Trochę informacji z internetu:
Gospodę otwarto w 1999 roku po obszernych remontach, a w 2006 roku wybudowano tu MINIBROWAR, który rozpoczął warzenie kilku gatunków piwa kwaśnicowego.
Browar produkuje klasyczną technologią poniższe gatunki piw:
• jasne kwaśnicowe 11% - RYZÁK
• ciemne kwaśnicowe 12% - VRANÍK
• półciemne kwaśnicowe 14% - GROŠÁK
• jasne specjalne kwaśnicowe 13% - VÁNOČNÍ LEŽÁK
• jasne specjalne kwaśnicowe 14% - NETOPÝR - warzone na życzenie Klubu Nietoperz
Polecam!
Profanacji nie ma, gdyż ponieważ grzane piwo, zrobione po domowemu, jest super rozgrzewaczem w mroźne dni, jak i podczas przeziębiania.czerem pisze:tak przeglądam te 50 stron o piwie i przeglądam...w poszukiwaniu jakiejś receptury na piwo grzane i chyba nie znajdę
czy ktoś może się podzielić przepisem?
no chyba, że......dokonałam profanacji tego wątku zadając to pytanie
Mój przepis:
1.Piwo - 0,5litra
2. Miód - 2 łyżeczki (lub więcej jak ktoś lubi słodsze)
3. Laska cynamonu (nie za duża 5-6cm)
4. 2 goździki (taka przyprawa, nie kwiaty z kwiaciarni )
Ponieważ piwo zagrzane z cynamonem i goździkami po dodaniu miodu i rozpoczęciu procesu mieszania lubi się "wypianować" z naczynia, to ja miód rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewam do zagrzanego piwa z przyprawami.
Smacznego
Co do grzanego piwa- rewelacyjnie smakuję w duecie z pomarańczą takie właśnie jak Królik polecił powyżej
"Szalony kto sądzi, że ludzkiego szczęścia trzeba szukać w zaspokajaniu pragnień,
przekonany, że dla idących liczy się przede wszystkim dojść do kresu.
A kresu przecież nigdy nie ma."
Antoine de Saint-Exupéry
przekonany, że dla idących liczy się przede wszystkim dojść do kresu.
A kresu przecież nigdy nie ma."
Antoine de Saint-Exupéry
Przyrządzone, wypite...wyszło pyszne - dodałam również pomarańczeKrólik pisze:Mój przepis:
1.Piwo - 0,5litra
2. Miód - 2 łyżeczki (lub więcej jak ktoś lubi słodsze)
3. Laska cynamonu (nie za duża 5-6cm)
4. 2 goździki (taka przyprawa, nie kwiaty z kwiaciarni )
Smacznego
z kotletami, czy bez, u sąsiadki, czy u siebie - polecam
dziękuję za wskazówki
bo podjadasz im obiady?mirek pisze:Sąsiadki nie narzekają.
https://picasaweb.google.com/110344506389073663651
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś"
http://hanyswpodrozach.blogspot.com/
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś"
Mój dzisiejszy wieczór pod znakiem piw hAmerykańskich.
1xAmber Ale + 2xIndia Pale Ale
Polecam szczególnie to pierwsze, bo i goryczka wyważona i smak wyszukany. India Pale Ale - baaaardzo chmielowe i baaaardzo gorzkie.
1xAmber Ale + 2xIndia Pale Ale
Polecam szczególnie to pierwsze, bo i goryczka wyważona i smak wyszukany. India Pale Ale - baaaardzo chmielowe i baaaardzo gorzkie.
- Załączniki
-
- forum3.jpg
- (277.64 KiB) Pobrany 401 razy
-
- Forum2.JPG
- (279.62 KiB) Pobrany 401 razy
-
- forum1.JPG
- (185.98 KiB) Pobrany 401 razy