KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Darek
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1085
Rejestracja: 28 października 2011, 20:47
Lokalizacja: Katowice

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Darek » 27 lutego 2018, 22:11

PiotrekP pisze:
27 lutego 2018, 21:30
Monika zostaniesz oskarżona o spowodowanie mojego "zejścia" z powodu odwodnienia organizmu, już dostałem potężnego ślinotoku. ;)
Wyobraź sobie Piotrze, że byli tacy którzy jedli te pyszności :D
Włóczęga: człowiek, który nazywałby się turystą, gdyby miał pieniądze.
(J. Tuwim)
Awatar użytkownika
Królik
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 6085
Rejestracja: 22 lipca 2007, 23:27
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Królik » 27 lutego 2018, 22:27

Piotrek trza było być (wiem, wiem...). Ale Darek ma rację - niebo z całym rajem w gębie :)
"I'd waited so long to find you, I'd been through the heartbreak and the pain
But of course you already know that cos you've been throught the same."

"Cliche" - FISH

KRÓLICZA GALERIA ZDJĘĆ
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7792
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: PiotrekP » 28 lutego 2018, 21:48

Pozostaje mi tylko upiec taki sernik :)
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
pokad
Turysta
Turysta
Posty: 1
Rejestracja: 16 marca 2018, 9:41

Re:

Post autor: pokad » 16 marca 2018, 15:28

ja z zupek chińskich czasem robię chinskie danie :D
dodaje warzywa na patelnie i piesi kurczakowe -podsmażone + sos sojowy
ale salatki jeszcze nie robiłam :D

a macie może przepisy na jakieś potrawy górali które można po malej modyfikacji zrobić bez produktow regionalnych?
Awatar użytkownika
MarcinK
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 163
Rejestracja: 12 lipca 2015, 9:39
Lokalizacja: Kłobuck / Częstochowa

Re:

Post autor: MarcinK » 17 lipca 2018, 17:50

gaza pisze:
29 października 2011, 20:41
Może coś z innej beczki...PORTERÓWKA

SKŁAD:
2 piwa porter ŻYWIEC
0,5L Spirytus 96%
5-8 goździków
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki małej cynamonu
250-300g miodu wielokwiatowego
Gałka muszkatołowa zmielona-ćwierć małej łyżeczki
cukier waniliowy- 3 sztuki po 32g
cukier 150-200g

Piwo wlewamy do garnka,wsypujemy cukry,dodajemy goździki, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej,wlewamy miód,wsypujemy cynamon gałkę muszkatołową i gotujemy do momentu wrzenia stale mieszając,po czym odstawiamy.Gdy piwo ostygnie do ok.40 st.C wlewamy spirytus po ściankach garnka po ostygnięciu wlewamy do butelek.Porterówkę można pić już na drugi dzień,ale polecam odczekać co najmniej miesiąc aż wszystko się przegryzie.Smak jest niesamowity, można podawać z kolą.Sama Porterówka rozgrzewa niczym grzaniec,co niektórzy próbowali w Bieszczadach 6 letniej i bardzo im smakowało :D
Podany przepis jest na 1,5 litra.
Kurcze Łukasz ale mi narobiłeś smaka :shock:
Można to gdzieś zdegustować :?:
" Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr.
Awatar użytkownika
MarcinK
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 163
Rejestracja: 12 lipca 2015, 9:39
Lokalizacja: Kłobuck / Częstochowa

Re:

Post autor: MarcinK » 17 lipca 2018, 18:05

HalinkaŚ pisze:
15 lutego 2015, 20:04
Może się komuś ten przepis przyda. Polecam gorąco.
Ryba pieczona w folii
Filety z morszczuka ( mogą być wszystkie rodzaje filetów)
zielona pietruszka
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
wegeta.
Po rozmrożeniu rybę położyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Posypać zielona pietruszką, przyprawa do ryb, wegetą i czosnkiem na koniec pokropić sokiem z cytryny. na wierzch dać odrobinę masła. Zawinąć dokładnie i piec w piekarniku na 180 stopni około 40 minut.
Smacznego.
Muszę wypróbować :)
" Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr.
Odpowiedz