KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Inga
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 821
Rejestracja: 20 marca 2010, 0:48
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Inga » 18 grudnia 2015, 22:05

Dzięki Piotrek :hura: Wypróbuję przepis na święta
"Szalony kto sądzi, że ludzkiego szczęścia trzeba szukać w zaspokajaniu pragnień,
przekonany, że dla idących liczy się przede wszystkim dojść do kresu.
A kresu przecież nigdy nie ma."
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
adamek
Moderator
Moderator
Posty: 2389
Rejestracja: 27 stycznia 2011, 12:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: adamek » 23 marca 2016, 21:16

Zgodnie z prośbą podaję przepis na sałatkę z zupek chińskich, którą miałem na zjeździe w Bieszczadach.


składniki:
- zupki chińskie, najlepsze z kurczaka na ostro (2-4 szt.)
- szynka w kawałku (30-40 dkg)
- ogórki konserwowe (cały słoik)
- papryka czerwona (1-2 szt.)
- puszka kukurydzy
- jogurt naturalny (2 kubki)
- majonez (kilka łyżek)

ilość składników orientacyjna, ja robię wszystko "na oko"

1. zapakowane zupki rozgnieść, tak aby makaron był drobno pokruszony
2. do miski wsypujemy pognieciony makaron i dodajemy "to coś" co jest w saszetce w zupce
3. szynkę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę (ja kroję drobno)
3. dodajemy kukurydzę
4. zalewamy jogurtem (można dodać trochę majonezu), mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
5. po tym czasie makaron jest miękki, dodajemy jeszcze majonez i ewentualnie (w zależności od gęstości sałatki) jeszcze trochę jogurtu
6. :obiad:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://picasaweb.google.com/adamkostur

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.
Awatar użytkownika
Monika
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 290
Rejestracja: 18 grudnia 2012, 23:15
Lokalizacja: Opole

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Monika » 25 lutego 2018, 21:27

SERNIK CHAŁWOWY:

Składniki na spód:

100 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
30 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem - na okruszki/piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:

800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki*
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

Polewa chałwowa:

150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje

SMACZNEGO! :zoboc:

link:https://www.mojewypieki.com/post/sernik-chalwowy
"I wciąż w pamięci miej te słowa, gdy tak niemrawo w pejzaż idziesz, że można wszystko zaplanować, ale nie można nic przewidzieć." - K.C.Buszman
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7595
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: PiotrekP » 27 lutego 2018, 21:30

Monika zostaniesz oskarżona o spowodowanie mojego "zejścia" z powodu odwodnienia organizmu, już dostałem potężnego ślinotoku. ;)
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
Awatar użytkownika
Darek
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1024
Rejestracja: 28 października 2011, 20:47
Lokalizacja: Katowice

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Darek » 27 lutego 2018, 22:11

PiotrekP pisze:
27 lutego 2018, 21:30
Monika zostaniesz oskarżona o spowodowanie mojego "zejścia" z powodu odwodnienia organizmu, już dostałem potężnego ślinotoku. ;)
Wyobraź sobie Piotrze, że byli tacy którzy jedli te pyszności :D
Włóczęga: człowiek, który nazywałby się turystą, gdyby miał pieniądze.
(J. Tuwim)
Awatar użytkownika
Królik
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 6032
Rejestracja: 22 lipca 2007, 23:27
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Królik » 27 lutego 2018, 22:27

Piotrek trza było być (wiem, wiem...). Ale Darek ma rację - niebo z całym rajem w gębie :)
"I'd waited so long to find you, I'd been through the heartbreak and the pain
But of course you already know that cos you've been throught the same."

"Cliche" - FISH

KRÓLICZA GALERIA ZDJĘĆ
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7595
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: PiotrekP » 28 lutego 2018, 21:48

Pozostaje mi tylko upiec taki sernik :)
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
pokad
Turysta
Turysta
Posty: 1
Rejestracja: 16 marca 2018, 9:41

Re:

Post autor: pokad » 16 marca 2018, 15:28

ja z zupek chińskich czasem robię chinskie danie :D
dodaje warzywa na patelnie i piesi kurczakowe -podsmażone + sos sojowy
ale salatki jeszcze nie robiłam :D

a macie może przepisy na jakieś potrawy górali które można po malej modyfikacji zrobić bez produktow regionalnych?
Awatar użytkownika
MarcinK
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 98
Rejestracja: 12 lipca 2015, 9:39
Lokalizacja: Kłobuck / Częstochowa

Re:

Post autor: MarcinK » 17 lipca 2018, 17:50

gaza pisze:
29 października 2011, 20:41
Może coś z innej beczki...PORTERÓWKA

SKŁAD:
2 piwa porter ŻYWIEC
0,5L Spirytus 96%
5-8 goździków
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki małej cynamonu
250-300g miodu wielokwiatowego
Gałka muszkatołowa zmielona-ćwierć małej łyżeczki
cukier waniliowy- 3 sztuki po 32g
cukier 150-200g

Piwo wlewamy do garnka,wsypujemy cukry,dodajemy goździki, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej,wlewamy miód,wsypujemy cynamon gałkę muszkatołową i gotujemy do momentu wrzenia stale mieszając,po czym odstawiamy.Gdy piwo ostygnie do ok.40 st.C wlewamy spirytus po ściankach garnka po ostygnięciu wlewamy do butelek.Porterówkę można pić już na drugi dzień,ale polecam odczekać co najmniej miesiąc aż wszystko się przegryzie.Smak jest niesamowity, można podawać z kolą.Sama Porterówka rozgrzewa niczym grzaniec,co niektórzy próbowali w Bieszczadach 6 letniej i bardzo im smakowało :D
Podany przepis jest na 1,5 litra.
Kurcze Łukasz ale mi narobiłeś smaka :shock:
Można to gdzieś zdegustować :?:
" Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr.
Awatar użytkownika
MarcinK
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 98
Rejestracja: 12 lipca 2015, 9:39
Lokalizacja: Kłobuck / Częstochowa

Re:

Post autor: MarcinK » 17 lipca 2018, 18:05

HalinkaŚ pisze:
15 lutego 2015, 20:04
Może się komuś ten przepis przyda. Polecam gorąco.
Ryba pieczona w folii
Filety z morszczuka ( mogą być wszystkie rodzaje filetów)
zielona pietruszka
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
wegeta.
Po rozmrożeniu rybę położyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Posypać zielona pietruszką, przyprawa do ryb, wegetą i czosnkiem na koniec pokropić sokiem z cytryny. na wierzch dać odrobinę masła. Zawinąć dokładnie i piec w piekarniku na 180 stopni około 40 minut.
Smacznego.
Muszę wypróbować :)
" Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr.
Odpowiedz