Strona 14 z 17
: 15 lutego 2015, 20:09
autor: gaza
HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
: 16 lutego 2015, 7:39
autor: GosiaB
gaza pisze:HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
ja też
nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzić
: 22 lutego 2015, 15:49
autor: mark65
GosiaB pisze:gaza pisze:HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
ja też
nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzić
filety wyszły zarąbiste, w domu chwalili, dzięki
HalinkaŚ
to już kolejny przepis wykorzystany w tego kącika, warto stosować sprawdzone przepisy
: 22 lutego 2015, 17:51
autor: eska
HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
Halinka dzięki
wyszło bardzo smacznie. Podaję przepis dalej
: 22 lutego 2015, 19:07
autor: HalinkaŚ
mark65 pisze:filety wyszły zarąbiste, w domu chwalili, dzięki HalinkaŚ
eska pisze: wyszło bardzo smacznie. Podaję przepis dalej
Bardzo się cieszę, że smakowało Wam, mnie też dlatego podałam dalej
: 22 lutego 2015, 20:18
autor: Jędral
Zrobilem dziś sałatkę:
ser feta
ser mocarella
pomidory suszone i oliwa z nich
oliwki granatowe
ogórek kiszony
pomidorki koktajlowe
Świeża była taka sobie ale po dwóch godzinach (jak się przegryzło) świetna.
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
: 27 lutego 2015, 19:55
autor: Jędral
Jędral pisze:Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
bo muszę sobie poprawic samoocenę. A to tego najlepiej nadaje się własnoręcznie wykonana słodycz.
: 27 lutego 2015, 21:57
autor: GosiaB
ja kiedyś robiłam cosik takiego
Blok czekoladowy
Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
-2 szklanki mleka w proszku
-ewentualnie kilka kropli aromatu (np.:waniliowego, migdałowego, rumowego, pomarańczowego)
-herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (co kto lubi
)
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
2.Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
3.Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki.
SMACZNEGO
: 28 lutego 2015, 10:25
autor: eska
Jędral pisze:
Jędral powiedział/-a:
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
podobnie jak w przepisie Gosi tylko ja daję
3-4 szkl. mleka w proszku jak się przekłada gotową masę do formy to łyżka ma stać
Nie daję aromatów daję
2-3 paczek zwykłych pokruszonych herbatników i ewentualnie orzechy + migdały
: 28 lutego 2015, 12:24
autor: pantadziu
Ten przepis od Eski to musimy robić na każde BN dla córeczki (dziecko stanu wojennego)
Najgorzej z mlekiem w proszku, bo to ma być to "niebieskie", no i te pokruszone bure petity...
: 13 października 2015, 19:45
autor: Jędral
Nareszcie znalazłem !!! Słuchając na trasie młodych postanowiłem zapodać mój autorski przepis.
Dedykuję go córze od Grocha.
Bierzemy duży koper włoski, krajamy w kosteczkę i na tłuszczu smażymy do miękkości . W tym czasie obieramy i krajamy w cienkie piórka ze trzy duże cebule. Dodajemy do miękkiego kopru i dalej smażymy.
pod przykryciem aby sok nie wyparował. Wcześniej obgotowyjemy trzy dyże czerwone papryki i obdzieramy ze skórki - trudne lecz nie niemożliwe. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Dusimy jeszcze z 10 minut. W osobnym rondlu podsmażamy z kilogram mięsa - dobre jest z ud indyczych, karkówka, ale może być i polędwica. Jak się przyrumieni podlewamy wodą dodajemy przypraw i dusimy pod przykryciem, przewracając, w małej ilości wody. Np. udka indyka robię 2 x 15 min. Jak mięso daje się dzielić bokiem widelca wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze na maleńkim ogniu, często mieszając z pół godziny. Doprawiamy jak za mało słone. Polecam - rewelacja.
: 14 października 2015, 17:18
autor: pantadziu
Obiecałem Piotrowi przepis na "migdałówkę" z ... pestek jabłkowych..., ale dlaczemu inni mają nie mieć okazji spróbować???
Szklanka pestek z jabłek, gruszek, pigwowca (krzew popularnie zwany pigwą)
pół litra spirytusu
35 deka cukru, 350 ml wody
Cukier rozpuścić w wodzie na gorąco, poczekać aż wystygnie,
w słoju około 1,5 l zalać pestki spirytusem i mieszaniną cukrowo-wodną, (można dolać pół litra czystej (dobrej) wódki) całość trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 4 tygodnie (wyborna jest szafa z kieckami żony), potem odsączyć i ... gotowe,
można powtórzyć proces na tych samych nasionkach (sprawdzone)
: 14 października 2015, 17:46
autor: PiotrekP
Tadziu dziękuję, już zbieram pestki po jabłkach, to jednak potrwa trochę.
: 14 października 2015, 22:17
autor: spacerowicz
tjaaa.. Podobno cyjanek zawarty w pestkach działa "leczniczo"
A w połączeniu z etanolem jeszcze bardziej
: 13 grudnia 2015, 20:24
autor: Iwon
Jak obiecałam, podaję przepis na "kukułkę"- przepis z książki "Nalewki, miody, wina , wódki - sprawdzone tradycyjne przepisy " :
- 350 g cukierków kukułek
- 250 ml wódki
- 125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Cukierki wsypać do słoja i zalać alkoholem. Potrząsać słojem kilka razy dziennie , aż cukierki się rozpuszczą .Wlać mleko skondensowane, przelać nalewkę do butelki. Po kilku dniach jest gotowa do spożycia.
Ja robiłam z podwójnej porcji. Zalałam białą żubrówką , mleko z kartonika .
Dla wzmocnienia dolałam 1/4 szklanki spirytusu.