KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Inga
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 821
Rejestracja: 20 marca 2010, 0:48
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Inga » 17 stycznia 2015, 23:15

Dzięki Mariusz :) na pewno będę wypróbowywać ;)
"Szalony kto sądzi, że ludzkiego szczęścia trzeba szukać w zaspokajaniu pragnień,
przekonany, że dla idących liczy się przede wszystkim dojść do kresu.
A kresu przecież nigdy nie ma."
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
mark65
Turysta
Turysta
Posty: 75
Rejestracja: 11 lutego 2011, 0:55
Lokalizacja: Ursus

Post autor: mark65 » 18 stycznia 2015, 18:55

malgosiadg pisze:U nas jakoś tak jesiennie się zrobiło za oknem, trzeba osłodzić sobie dzień. Proponuję proste ale pyszne ciasteczka owsiane z bakaliami:

200g masła
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
2,5 szkl. płatków owsianych
ok. szkl. posiekanych grubo bakalii (dzisiaj znalazłam w kuchni: po trochu migdałów, orzechów włoskich i laskowych, słonecznika, dyni, rodzynek i suszonych moreli)

Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać kolejne 2 minuty, potem dodać jajko i razem chwilę miksować.
Do maślanej masy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą, wymieszać dokładnie łyżką. Dosypać suche płatki i bakalie - wymieszać i wstawić na pół godzinki do lodówki, żeby masa stężała.
Ułatwi to potem formowanie z ciasta małych kulek (wielkości orzecha włoskiego), które spłaszczamy na dłoni i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasteczka urosną, więc trzeba zostawić między nimi trochę odstępu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st. przez około 17 minut. Przy termoobiegu obie blaszki wkładam na raz.
Smakują lepiej niż wyglądają. Spróbujcie sami :) Smacznego!
Ciasteczka owsiane z bakaliami zrobiłem dzisiaj ściśle według przepisu malgosiadg, potwierdzam są zajebiste,
dzięki za przepis. :)
Awatar użytkownika
malgosiadg
Turysta
Turysta
Posty: 929
Rejestracja: 03 kwietnia 2009, 11:47
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: malgosiadg » 21 stycznia 2015, 9:31

Cieszę się bardzo, że przepis Ci się przydał :) Narobiłeś mi smaku, ale obiecaliśmy sobie, że po świętach nie będę nic słodkiego piekła! ... przynajmniej przez jakiś czas ;)
„Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.”
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4310
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11
Lokalizacja: Nowy Targ

Post autor: HalinkaŚ » 15 lutego 2015, 20:04

Może się komuś ten przepis przyda. Polecam gorąco.
Ryba pieczona w folii
Filety z morszczuka ( mogą być wszystkie rodzaje filetów)
zielona pietruszka
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
wegeta.
Po rozmrożeniu rybę położyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Posypać zielona pietruszką, przyprawa do ryb, wegetą i czosnkiem na koniec pokropić sokiem z cytryny. na wierzch dać odrobinę masła. Zawinąć dokładnie i piec w piekarniku na 180 stopni około 40 minut.
Smacznego.
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1497
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27
Lokalizacja: Ujsoły

Post autor: gaza » 15 lutego 2015, 20:09

HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
Awatar użytkownika
GosiaB
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1385
Rejestracja: 01 sierpnia 2010, 20:11
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: GosiaB » 16 lutego 2015, 7:39

gaza pisze:
HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
ja też :) nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzić :)
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.

https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
Awatar użytkownika
mark65
Turysta
Turysta
Posty: 75
Rejestracja: 11 lutego 2011, 0:55
Lokalizacja: Ursus

Post autor: mark65 » 22 lutego 2015, 15:49

GosiaB pisze:
gaza pisze:
HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
ja też :) nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzić :)
filety wyszły zarąbiste, w domu chwalili, dzięki HalinkaŚ
to już kolejny przepis wykorzystany w tego kącika, warto stosować sprawdzone przepisy :)
Awatar użytkownika
eska
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 391
Rejestracja: 10 marca 2011, 12:32
Lokalizacja: Nysa

Post autor: eska » 22 lutego 2015, 17:51

HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
Halinka dzięki :brawo: wyszło bardzo smacznie. Podaję przepis dalej :D
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4310
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11
Lokalizacja: Nowy Targ

Post autor: HalinkaŚ » 22 lutego 2015, 19:07

mark65 pisze:filety wyszły zarąbiste, w domu chwalili, dzięki HalinkaŚ
eska pisze: wyszło bardzo smacznie. Podaję przepis dalej
Bardzo się cieszę, że smakowało Wam, mnie też dlatego podałam dalej
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1235
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Jędral » 22 lutego 2015, 20:18

Zrobilem dziś sałatkę:
ser feta
ser mocarella
pomidory suszone i oliwa z nich
oliwki granatowe
ogórek kiszony
pomidorki koktajlowe

Świeża była taka sobie ale po dwóch godzinach (jak się przegryzło) świetna.

Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1235
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Jędral » 27 lutego 2015, 19:55

Jędral pisze:Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
bo muszę sobie poprawic samoocenę. A to tego najlepiej nadaje się własnoręcznie wykonana słodycz. :)
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Awatar użytkownika
GosiaB
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1385
Rejestracja: 01 sierpnia 2010, 20:11
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: GosiaB » 27 lutego 2015, 21:57

ja kiedyś robiłam cosik takiego :D

Blok czekoladowy


Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
-2 szklanki mleka w proszku
-ewentualnie kilka kropli aromatu (np.:waniliowego, migdałowego, rumowego, pomarańczowego)
-herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (co kto lubi :) )

Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
2.Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
3.Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki.

SMACZNEGO :)
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.

https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
Awatar użytkownika
eska
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 391
Rejestracja: 10 marca 2011, 12:32
Lokalizacja: Nysa

Post autor: eska » 28 lutego 2015, 10:25

Jędral pisze: Jędral powiedział/-a:
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
podobnie jak w przepisie Gosi tylko ja daję 3-4 szkl. mleka w proszku jak się przekłada gotową masę do formy to łyżka ma stać :D

Nie daję aromatów daję 2-3 paczek zwykłych pokruszonych herbatników i ewentualnie orzechy + migdały :)
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Awatar użytkownika
pantadziu
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 599
Rejestracja: 10 kwietnia 2013, 13:51
Lokalizacja: Rybnik/Opole/Pokój/Ladza
Kontakt:

Post autor: pantadziu » 28 lutego 2015, 12:24

Ten przepis od Eski to musimy robić na każde BN dla córeczki (dziecko stanu wojennego)

Najgorzej z mlekiem w proszku, bo to ma być to "niebieskie", no i te pokruszone bure petity...
Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1235
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Jędral » 13 października 2015, 19:45

Nareszcie znalazłem !!! Słuchając na trasie młodych postanowiłem zapodać mój autorski przepis.
Dedykuję go córze od Grocha.

Bierzemy duży koper włoski, krajamy w kosteczkę i na tłuszczu smażymy do miękkości . W tym czasie obieramy i krajamy w cienkie piórka ze trzy duże cebule. Dodajemy do miękkiego kopru i dalej smażymy.pod przykryciem aby sok nie wyparował. Wcześniej obgotowyjemy trzy dyże czerwone papryki i obdzieramy ze skórki - trudne lecz nie niemożliwe. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Dusimy jeszcze z 10 minut. W osobnym rondlu podsmażamy z kilogram mięsa - dobre jest z ud indyczych, karkówka, ale może być i polędwica. Jak się przyrumieni podlewamy wodą dodajemy przypraw i dusimy pod przykryciem, przewracając, w małej ilości wody. Np. udka indyka robię 2 x 15 min. Jak mięso daje się dzielić bokiem widelca wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze na maleńkim ogniu, często mieszając z pół godziny. Doprawiamy jak za mało słone. Polecam - rewelacja. :8)
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Odpowiedz