Strona 13 z 17

: 16 stycznia 2014, 8:55
autor: Jędral
Grochu pisze:Andrzej - Ty wiesz ile to jest 30 gram suszonych grzybów? To raptem 2 garści.
Łoj, ja przeczytał 30 dkg :lol: :lol: :lol: A to jest równowartość 6 kg świeżych. No ja stary i tempy.
Przeczytałem cały Twój przepis - takiego samozaparcia to ja nie mam. Gotuję bigos 1 dzień ale od rana do wieczora. I nie zamrażam co dziennie, bo zamrożony nie dochodzi (nie uzyskuje odpowiedniego bukietu).
Ale można by zorganizować na Skalance spotkanie bigosowe tj. kazda para przybyła na spotkanie ma obowiązek przynieść min 2 kg swojego bigosu i wykonujemy degustację ;) Kiedy to tam będziesz ? koniec lutego ?
Grochu pisze:Bimbru też nam Unia nie pozwala pędzić - i co z tego?
A Śliwowica Łącka ? A inne ??? ;)

: 16 stycznia 2014, 12:15
autor: Tilia
Jędral pisze: nie dochodzi
ojej :!: .......a to bardzo niezdrowo :!: Grochu koniecznie przepis zmień :P

: 16 stycznia 2014, 14:39
autor: Grochu
Dochodzi, dochodzi. Spokojna rozczochrana ;)
21-23 luty.

: 13 sierpnia 2014, 20:55
autor: Ptoszek
Ma ktoś sprawdzony przepis na Aroniówke ?? (nalewkę) :D

: 13 sierpnia 2014, 20:59
autor: Jędral
Ptoszek pisze:na Aroniówke ?? (nalewkę)
Najlepsze są osobiscie opracowane przepisy. Ale kazy zaczyna się tak samo: weź zdrowe owoce i zalej spirytusem. Potem wedle uznania.
Ja wolę malinówkę.

: 14 sierpnia 2014, 20:16
autor: Kovik
HalinkaŚ pisze:A ja podam przepis na wspaniałe placki pizzowe, szybki, prosty sposób na obiad.
9 łyżek maki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
20 dkg wędliny-szynki
2 jajka
1 szklanka wody
15 dkg sera żółtego
1 marchew ( zetrzeć na tarce )
1 papryka ( pokroić w kostkę )
1 cebula ( pokroić )
kilka pieczarek
1 łyżka proszku do pieczenia.
Wszystko razem połączyć, wymieszać, posolić , piec na oleju.
Smacznego.
przepyszne było

: 20 sierpnia 2014, 23:28
autor: malgosiadg
Ptoszek pisze:Ma ktoś sprawdzony przepis na Aroniówke ?? (nalewkę) :D
No ja w sumie mam sprawdzony, została mi jeszcze butelczyna z ubiegłego roku :) Ma piękny kolor i jest mocno rozgrzewająca - z imbirem i laską wanilii. Tylko nie zapisałam w ulubionych, który to przepis, a jest ich dużo podobnych. Myślę, że z każdego wyjdzie mniej lub bardziej pyszna nalewka. Domowej roboty wszystkie są udane! :)

: 21 sierpnia 2014, 13:51
autor: malgosiadg
U nas jakoś tak jesiennie się zrobiło za oknem, trzeba osłodzić sobie dzień. Proponuję proste ale pyszne ciasteczka owsiane z bakaliami:

200g masła
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
2,5 szkl. płatków owsianych
ok. szkl. posiekanych grubo bakalii (dzisiaj znalazłam w kuchni: po trochu migdałów, orzechów włoskich i laskowych, słonecznika, dyni, rodzynek i suszonych moreli)

Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać kolejne 2 minuty, potem dodać jajko i razem chwilę miksować.
Do maślanej masy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą, wymieszać dokładnie łyżką. Dosypać suche płatki i bakalie - wymieszać i wstawić na pół godzinki do lodówki, żeby masa stężała.
Ułatwi to potem formowanie z ciasta małych kulek (wielkości orzecha włoskiego), które spłaszczamy na dłoni i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasteczka urosną, więc trzeba zostawić między nimi trochę odstępu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st. przez około 17 minut. Przy termoobiegu obie blaszki wkładam na raz.
Smakują lepiej niż wyglądają. Spróbujcie sami :) Smacznego!

: 21 sierpnia 2014, 16:31
autor: PiotrekP
malgosiadg pisze:Smakują lepiej niż wyglądają. Spróbujcie sami Smacznego!
Potwierdzam bardzo dobre, my też często je robimy. :)

: 10 września 2014, 21:06
autor: Jędral
Wczoraj były kaczki "w promocji" w Lidlu. Kupiłem jedną, a dzisiaj włożyłem do niej jabłka i cebule, posmarowałem kompozycją ziół i do wora, a wór do piekarnika. Właśnie minięło 2,5 godziny i jemy.
Wiesia powiedziała: "dawno nie jadłam tak przyrządzonego mięsa". Bo Jędral to mistrzu w mięsiwach :5: :8:

: 17 stycznia 2015, 22:50
autor: Mariusz
Inga pisze:To ja jeszcze dodam, że oczekuję na przepis na sałatkę Mariusza i Halinki, która była palce lizać :oki:
Inga przepraszam że tak długo musiałaś czekać
Sałatka z tuńczyka.
Podam ilość z jakiej był zrobiona sałatka na wigilii, potrzebne produkty:
-sałatka meksykańska , mrożonka 3 opakowania (jeżeli mam wybór to kupuję z różnych firm, żeby urozmaicić składniki
-tuńczyk w kawałkach w oleju (nie sałatkowy) 2-3 puszki
-ogórki kiszone ok 4-6szt średniej wielkości
-woreczek ryżu
-ser żółty ok 100dkg, potarty na dużych oczkach
-majonez dekoracyjny winiary
-sól, pieprz do smaku, gdy robię sałatkę dla siebie dodaję trochę czosnku suszonego
Smacznego :)

: 17 stycznia 2015, 23:15
autor: Inga
Dzięki Mariusz :) na pewno będę wypróbowywać ;)

: 18 stycznia 2015, 18:55
autor: mark65
malgosiadg pisze:U nas jakoś tak jesiennie się zrobiło za oknem, trzeba osłodzić sobie dzień. Proponuję proste ale pyszne ciasteczka owsiane z bakaliami:

200g masła
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. mąki pszennej
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
2,5 szkl. płatków owsianych
ok. szkl. posiekanych grubo bakalii (dzisiaj znalazłam w kuchni: po trochu migdałów, orzechów włoskich i laskowych, słonecznika, dyni, rodzynek i suszonych moreli)

Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać kolejne 2 minuty, potem dodać jajko i razem chwilę miksować.
Do maślanej masy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą, wymieszać dokładnie łyżką. Dosypać suche płatki i bakalie - wymieszać i wstawić na pół godzinki do lodówki, żeby masa stężała.
Ułatwi to potem formowanie z ciasta małych kulek (wielkości orzecha włoskiego), które spłaszczamy na dłoni i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasteczka urosną, więc trzeba zostawić między nimi trochę odstępu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st. przez około 17 minut. Przy termoobiegu obie blaszki wkładam na raz.
Smakują lepiej niż wyglądają. Spróbujcie sami :) Smacznego!
Ciasteczka owsiane z bakaliami zrobiłem dzisiaj ściśle według przepisu malgosiadg, potwierdzam są zajebiste,
dzięki za przepis. :)

: 21 stycznia 2015, 9:31
autor: malgosiadg
Cieszę się bardzo, że przepis Ci się przydał :) Narobiłeś mi smaku, ale obiecaliśmy sobie, że po świętach nie będę nic słodkiego piekła! ... przynajmniej przez jakiś czas ;)

: 15 lutego 2015, 20:04
autor: HalinkaŚ
Może się komuś ten przepis przyda. Polecam gorąco.
Ryba pieczona w folii
Filety z morszczuka ( mogą być wszystkie rodzaje filetów)
zielona pietruszka
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
wegeta.
Po rozmrożeniu rybę położyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Posypać zielona pietruszką, przyprawa do ryb, wegetą i czosnkiem na koniec pokropić sokiem z cytryny. na wierzch dać odrobinę masła. Zawinąć dokładnie i piec w piekarniku na 180 stopni około 40 minut.
Smacznego.