KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
gaza
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1641
Rejestracja: 21 marca 2010, 19:27

Post autor: gaza » 15 lutego 2015, 20:09

HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
Kiedy trzeba wspiąć się na górę, nie myśl, że jak będziesz stał i czekał, to góra zrobi się mniejsza.
Awatar użytkownika
GosiaB
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1411
Rejestracja: 01 sierpnia 2010, 20:11
Kontakt:

Post autor: GosiaB » 16 lutego 2015, 7:39

gaza pisze:
HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
ja też :) nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzić :)
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.

https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
Awatar użytkownika
mark65
Turysta
Turysta
Posty: 75
Rejestracja: 11 lutego 2011, 0:55

Post autor: mark65 » 22 lutego 2015, 15:49

GosiaB pisze:
gaza pisze:
HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
ja tak pstrągi griluję
ja też :) nigdy filetów tak nie robiłam - trzeba to sprawdzić :)
filety wyszły zarąbiste, w domu chwalili, dzięki HalinkaŚ
to już kolejny przepis wykorzystany w tego kącika, warto stosować sprawdzone przepisy :)
Awatar użytkownika
eska
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 390
Rejestracja: 10 marca 2011, 12:32

Post autor: eska » 22 lutego 2015, 17:51

HalinkaŚ pisze:Ryba pieczona w folii
Halinka dzięki :brawo: wyszło bardzo smacznie. Podaję przepis dalej :D
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Awatar użytkownika
HalinkaŚ
Moderator
Moderator
Posty: 4600
Rejestracja: 10 września 2009, 8:11

Post autor: HalinkaŚ » 22 lutego 2015, 19:07

mark65 pisze:filety wyszły zarąbiste, w domu chwalili, dzięki HalinkaŚ
eska pisze: wyszło bardzo smacznie. Podaję przepis dalej
Bardzo się cieszę, że smakowało Wam, mnie też dlatego podałam dalej
Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia.:)
Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1349
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29

Post autor: Jędral » 22 lutego 2015, 20:18

Zrobilem dziś sałatkę:
ser feta
ser mocarella
pomidory suszone i oliwa z nich
oliwki granatowe
ogórek kiszony
pomidorki koktajlowe

Świeża była taka sobie ale po dwóch godzinach (jak się przegryzło) świetna.

Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1349
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29

Post autor: Jędral » 27 lutego 2015, 19:55

Jędral pisze:Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
bo muszę sobie poprawic samoocenę. A to tego najlepiej nadaje się własnoręcznie wykonana słodycz. :)
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Awatar użytkownika
GosiaB
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1411
Rejestracja: 01 sierpnia 2010, 20:11
Kontakt:

Post autor: GosiaB » 27 lutego 2015, 21:57

ja kiedyś robiłam cosik takiego :D

Blok czekoladowy


Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
-2 szklanki mleka w proszku
-ewentualnie kilka kropli aromatu (np.:waniliowego, migdałowego, rumowego, pomarańczowego)
-herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (co kto lubi :) )

Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
2.Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
3.Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki.

SMACZNEGO :)
Nie możesz zatrzymać
żadnego dnia,
ale możesz go nie stracić.

https://picasaweb.google.com/102928732526243008580
Awatar użytkownika
eska
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 390
Rejestracja: 10 marca 2011, 12:32

Post autor: eska » 28 lutego 2015, 10:25

Jędral pisze: Jędral powiedział/-a:
Eska podaj przepis na blok PROSZĘ
podobnie jak w przepisie Gosi tylko ja daję 3-4 szkl. mleka w proszku jak się przekłada gotową masę do formy to łyżka ma stać :D

Nie daję aromatów daję 2-3 paczek zwykłych pokruszonych herbatników i ewentualnie orzechy + migdały :)
"..błogosławieni, którzy poznali smak przygody, albowiem oni wiedzą co to wolność, i co to radość życia..."
Awatar użytkownika
pantadziu
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 915
Rejestracja: 10 kwietnia 2013, 13:51
Kontakt:

Post autor: pantadziu » 28 lutego 2015, 12:24

Ten przepis od Eski to musimy robić na każde BN dla córeczki (dziecko stanu wojennego)

Najgorzej z mlekiem w proszku, bo to ma być to "niebieskie", no i te pokruszone bure petity...
Jędral
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1349
Rejestracja: 25 lutego 2009, 8:29

Post autor: Jędral » 13 października 2015, 19:45

Nareszcie znalazłem !!! Słuchając na trasie młodych postanowiłem zapodać mój autorski przepis.
Dedykuję go córze od Grocha.

Bierzemy duży koper włoski, krajamy w kosteczkę i na tłuszczu smażymy do miękkości . W tym czasie obieramy i krajamy w cienkie piórka ze trzy duże cebule. Dodajemy do miękkiego kopru i dalej smażymy.pod przykryciem aby sok nie wyparował. Wcześniej obgotowyjemy trzy dyże czerwone papryki i obdzieramy ze skórki - trudne lecz nie niemożliwe. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Dusimy jeszcze z 10 minut. W osobnym rondlu podsmażamy z kilogram mięsa - dobre jest z ud indyczych, karkówka, ale może być i polędwica. Jak się przyrumieni podlewamy wodą dodajemy przypraw i dusimy pod przykryciem, przewracając, w małej ilości wody. Np. udka indyka robię 2 x 15 min. Jak mięso daje się dzielić bokiem widelca wrzucamy do warzyw i dusimy jeszcze na maleńkim ogniu, często mieszając z pół godziny. Doprawiamy jak za mało słone. Polecam - rewelacja. :8)
Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejdź na szczyt! - Adam Sikorski
NORMALNOŚĆ TO ILUZJA. TO CO JEST NORMALNE DLA PAJĄKA ... JEST CHAOSEM DLA MUCHY - Morticia Addams
Awatar użytkownika
pantadziu
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 915
Rejestracja: 10 kwietnia 2013, 13:51
Kontakt:

Post autor: pantadziu » 14 października 2015, 17:18

Obiecałem Piotrowi przepis na "migdałówkę" z ... pestek jabłkowych..., ale dlaczemu inni mają nie mieć okazji spróbować???

Szklanka pestek z jabłek, gruszek, pigwowca (krzew popularnie zwany pigwą)
pół litra spirytusu
35 deka cukru, 350 ml wody

Cukier rozpuścić w wodzie na gorąco, poczekać aż wystygnie,
w słoju około 1,5 l zalać pestki spirytusem i mieszaniną cukrowo-wodną, (można dolać pół litra czystej (dobrej) wódki) całość trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 4 tygodnie (wyborna jest szafa z kieckami żony), potem odsączyć i ... gotowe,
można powtórzyć proces na tych samych nasionkach (sprawdzone)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 8703
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Kontakt:

Post autor: PiotrekP » 14 października 2015, 17:46

Tadziu dziękuję, już zbieram pestki po jabłkach, to jednak potrwa trochę.
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
spacerowicz
Turysta
Turysta
Posty: 547
Rejestracja: 24 lipca 2010, 21:38
Kontakt:

Post autor: spacerowicz » 14 października 2015, 22:17

tjaaa.. Podobno cyjanek zawarty w pestkach działa "leczniczo" :roll:
A w połączeniu z etanolem jeszcze bardziej ;)
"... jak sie czujecie w ogóle...? ... świetnie... w kolorowe światła wszystko jest... ... Balada!..." [John Porter]
Awatar użytkownika
Iwon
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 422
Rejestracja: 21 października 2015, 17:23

Post autor: Iwon » 13 grudnia 2015, 20:24

Jak obiecałam, podaję przepis na "kukułkę"- przepis z książki "Nalewki, miody, wina , wódki - sprawdzone tradycyjne przepisy " :
- 350 g cukierków kukułek
- 250 ml wódki
- 125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

Cukierki wsypać do słoja i zalać alkoholem. Potrząsać słojem kilka razy dziennie , aż cukierki się rozpuszczą .Wlać mleko skondensowane, przelać nalewkę do butelki. Po kilku dniach jest gotowa do spożycia.

Ja robiłam z podwójnej porcji. Zalałam białą żubrówką , mleko z kartonika .
Dla wzmocnienia dolałam 1/4 szklanki spirytusu.
"Skądkolwiek wieje wiatr,
zawsze ma zapach TATR"
Jan Sztaudynger
ODPOWIEDZ