Wyobraź sobie Piotrze, że byli tacy którzy jedli te pyszności
KĄCIK KULINARNY G-Sów
Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy
Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów
Włóczęga: człowiek, który nazywałby się turystą, gdyby miał pieniądze.
(J. Tuwim)
(J. Tuwim)
Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów
Piotrek trza było być (wiem, wiem...). Ale Darek ma rację - niebo z całym rajem w gębie
Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów
Pozostaje mi tylko upiec taki sernik
Re:
ja z zupek chińskich czasem robię chinskie danie
dodaje warzywa na patelnie i piesi kurczakowe -podsmażone + sos sojowy
ale salatki jeszcze nie robiłam
a macie może przepisy na jakieś potrawy górali które można po malej modyfikacji zrobić bez produktow regionalnych?
dodaje warzywa na patelnie i piesi kurczakowe -podsmażone + sos sojowy
ale salatki jeszcze nie robiłam
a macie może przepisy na jakieś potrawy górali które można po malej modyfikacji zrobić bez produktow regionalnych?
Re:
Kurcze Łukasz ale mi narobiłeś smakagaza pisze: ↑29 października 2011, 20:41Może coś z innej beczki...PORTERÓWKA
SKŁAD:
2 piwa porter ŻYWIEC
0,5L Spirytus 96%
5-8 goździków
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki małej cynamonu
250-300g miodu wielokwiatowego
Gałka muszkatołowa zmielona-ćwierć małej łyżeczki
cukier waniliowy- 3 sztuki po 32g
cukier 150-200g
Piwo wlewamy do garnka,wsypujemy cukry,dodajemy goździki, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej,wlewamy miód,wsypujemy cynamon gałkę muszkatołową i gotujemy do momentu wrzenia stale mieszając,po czym odstawiamy.Gdy piwo ostygnie do ok.40 st.C wlewamy spirytus po ściankach garnka po ostygnięciu wlewamy do butelek.Porterówkę można pić już na drugi dzień,ale polecam odczekać co najmniej miesiąc aż wszystko się przegryzie.Smak jest niesamowity, można podawać z kolą.Sama Porterówka rozgrzewa niczym grzaniec,co niektórzy próbowali w Bieszczadach 6 letniej i bardzo im smakowało
Podany przepis jest na 1,5 litra.
Można to gdzieś zdegustować
" Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr.
Re:
Muszę wypróbowaćHalinkaŚ pisze: ↑15 lutego 2015, 20:04Może się komuś ten przepis przyda. Polecam gorąco.
Ryba pieczona w folii
Filety z morszczuka ( mogą być wszystkie rodzaje filetów)
zielona pietruszka
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
wegeta.
Po rozmrożeniu rybę położyć na wysmarowaną masłem folię aluminiową. Posypać zielona pietruszką, przyprawa do ryb, wegetą i czosnkiem na koniec pokropić sokiem z cytryny. na wierzch dać odrobinę masła. Zawinąć dokładnie i piec w piekarniku na 180 stopni około 40 minut.
Smacznego.
" Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." H. Jackson Brown Jr.