KĄCIK KULINARNY G-Sów

W tym dziale porozmawiasz na każdy temat nie związany z górami. Ten dział ma na celu lepsze poznanie forumowiczów i może stać się przydatny w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Moderatorzy: Grochu, HalinkaŚ, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Inga
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 821
Rejestracja: 20 marca 2010, 0:48
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Inga » 18 grudnia 2015, 22:05

Dzięki Piotrek :hura: Wypróbuję przepis na święta
"Szalony kto sądzi, że ludzkiego szczęścia trzeba szukać w zaspokajaniu pragnień,
przekonany, że dla idących liczy się przede wszystkim dojść do kresu.
A kresu przecież nigdy nie ma."
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
adamek
Moderator
Moderator
Posty: 2389
Rejestracja: 27 stycznia 2011, 12:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: adamek » 23 marca 2016, 21:16

Zgodnie z prośbą podaję przepis na sałatkę z zupek chińskich, którą miałem na zjeździe w Bieszczadach.


składniki:
- zupki chińskie, najlepsze z kurczaka na ostro (2-4 szt.)
- szynka w kawałku (30-40 dkg)
- ogórki konserwowe (cały słoik)
- papryka czerwona (1-2 szt.)
- puszka kukurydzy
- jogurt naturalny (2 kubki)
- majonez (kilka łyżek)

ilość składników orientacyjna, ja robię wszystko "na oko"

1. zapakowane zupki rozgnieść, tak aby makaron był drobno pokruszony
2. do miski wsypujemy pognieciony makaron i dodajemy "to coś" co jest w saszetce w zupce
3. szynkę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę (ja kroję drobno)
3. dodajemy kukurydzę
4. zalewamy jogurtem (można dodać trochę majonezu), mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
5. po tym czasie makaron jest miękki, dodajemy jeszcze majonez i ewentualnie (w zależności od gęstości sałatki) jeszcze trochę jogurtu
6. :obiad:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://picasaweb.google.com/adamkostur

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś.
Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.
Awatar użytkownika
Monika
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 290
Rejestracja: 18 grudnia 2012, 23:15
Lokalizacja: Opole

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Monika » 25 lutego 2018, 21:27

SERNIK CHAŁWOWY:

Składniki na spód:

100 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
30 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem - na okruszki/piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:

800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki*
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

Polewa chałwowa:

150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje

SMACZNEGO! :zoboc:

link:https://www.mojewypieki.com/post/sernik-chalwowy
"I wciąż w pamięci miej te słowa, gdy tak niemrawo w pejzaż idziesz, że można wszystko zaplanować, ale nie można nic przewidzieć." - K.C.Buszman
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7594
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: PiotrekP » 27 lutego 2018, 21:30

Monika zostaniesz oskarżona o spowodowanie mojego "zejścia" z powodu odwodnienia organizmu, już dostałem potężnego ślinotoku. ;)
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
Awatar użytkownika
Darek
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 1023
Rejestracja: 28 października 2011, 20:47
Lokalizacja: Katowice

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Darek » 27 lutego 2018, 22:11

PiotrekP pisze:
27 lutego 2018, 21:30
Monika zostaniesz oskarżona o spowodowanie mojego "zejścia" z powodu odwodnienia organizmu, już dostałem potężnego ślinotoku. ;)
Wyobraź sobie Piotrze, że byli tacy którzy jedli te pyszności :D
Włóczęga: człowiek, który nazywałby się turystą, gdyby miał pieniądze.
(J. Tuwim)
Awatar użytkownika
Królik
Członek Klubu
Członek Klubu
Posty: 6031
Rejestracja: 22 lipca 2007, 23:27
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: Królik » 27 lutego 2018, 22:27

Piotrek trza było być (wiem, wiem...). Ale Darek ma rację - niebo z całym rajem w gębie :)
"I'd waited so long to find you, I'd been through the heartbreak and the pain
But of course you already know that cos you've been throught the same."

"Cliche" - FISH

KRÓLICZA GALERIA ZDJĘĆ
Awatar użytkownika
PiotrekP
Administrator
Administrator
Posty: 7594
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 11:33
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Re: KĄCIK KULINARNY G-Sów

Post autor: PiotrekP » 28 lutego 2018, 21:48

Pozostaje mi tylko upiec taki sernik :)
Góry są piękne i niech takie pozostaną.

Nasze Wędrowanie
pokad
Turysta
Turysta
Posty: 1
Rejestracja: 16 marca 2018, 9:41

Re:

Post autor: pokad » 16 marca 2018, 15:28

ja z zupek chińskich czasem robię chinskie danie :D
dodaje warzywa na patelnie i piesi kurczakowe -podsmażone + sos sojowy
ale salatki jeszcze nie robiłam :D

a macie może przepisy na jakieś potrawy górali które można po malej modyfikacji zrobić bez produktow regionalnych?
Odpowiedz